Assalamualaikum Dan Selamat Datang... Blog ini terbuka untuk kritikan dalam usha untuk menambah baik..

Khamis, 30 Julai 2009

Faktor2 tak lepas hadiri demo GMI

Oleh : AdukaTaruna

Berikut, gua senaraikan ketegori2 yang gagal hadir demo GMI. Mereka akan ditahan dalam sekatan jalan di setiap laluan masuk KL dan keluar dari satu2 negeri.

Faktor : Kereta / van yang dipenuhi oleh lelaki. Kompom kena tahan dan diselongkar siasat. Andai terjumpa baji atau apa2 logo, akan dilengahkan ke balai polis.

Penyelesaian :

* Kalau jenis cerdik, simpan baju atau logo ditempat sukar ditemui. Kalau jenis bodoh macam ulama gen Melayu, jangan bawa langsung. Menyusahkan saja. Takda kerja cari kerja. Dah rugi satu kereta untuk hadiri demo ISA. Beli saja di KL. Melainkan doa lu mustajab. Polis rabun.

* GMI perlu buat blog khas. Update lokasi sekatan jalan di seluruh negara bermula malam Sabtu. So, peserta boleh rujuk dan rancang perjalanan.

* Naik bas awam. 100% secara sunnah Allah, ketetapan Allah pada alam ni, akan selamat sampai. Takda masa polis nak tahan bas ekpress.


Faktor : Imej. Seperti pakaian, serban, tanda sujud kat dahi, etc.

Penyelesaian : Jangan ngengada nak pakai serban ke kopiah ke. Simpan dulu. Sampai di lokasi Masjid Negara, Masjid Jamek atau Pasar Seni, baru pakai. Tak pasal2 kena tangkap kat stesen bas ke, kat memana. Tanda sujud kat dahi tak dapek la nak buat apa. Lu tampal la koyok kat situ.

"Ana rela dipenjara asalkan berserban."

Kepala abah lu. Utamakan yang utama la bongok.

"Ana rela kalah, rela himpunan tak ramai dan gagal asal Islam tak kalah, asal serban tak kalah. Apalah guna himpunan berjaya jika tak mendapat keredhaan Allah?"

Bodoh punya ulama. Macam ayam dengan telur. Pusing2 perkara bangang. Yang dikejar tak dapat, yang dikendong terbarai.


Faktor : Pergerakan berkumpulan sebelum di 3 lokasi yang ditetapkan. Contoh, lu satu kampung berlonggok kat KL Central ke, kat R&R Tapah ke. Punyalah semangat. Kompom kena tahan kalau ada polis kat situ. Atau pun lu berkonvoi pulak. Siap bendera muka Hadi Awang besar lori.

Penyelesaian :

* Pecahkan kecil2. 2-3 orang jer satu kumpulan bergerak untuk menuju ke 3 lokasi tersebut.

* Kalau lu orang sampai awal, sebelum demo, dan berkeluarga, gua cadang lu ambil Masjid Negara. Masjid Negara paling dekat dengan Istana ma. So, bini lu tak jauh kena menapak. Kalau lu ajak dia berarak sekali la. Kalau gua, gua suruh dia tunggu situ jer.

* Kalau lu dah port kat Masjid Negara awal pagi, dan ingin beli makanan ke apa ke, tak payah bawak anak bini. Suruh diorang tunggu dan lepak kat masjid. Baca Quran ke layan blog gua ke. Apa yang patut. Ini bukan acara melomcong. Lu jer yang sensorang menapak tapau makanan. Tak payah reramai.


Faktor : Pemimpin aktivis utama BR.

Yang ni penting beb. Tangkap kepala, perserta takda hal punya. Katakan polis tahan Hadi, Nik Aziz, LKS, Anwar seawal malam Sabtu. Takda masalah. Pergi mampos sama mereka. Himpunan tetap akan berjalan, malah lebih dasyat. Sebab apa? Sebab mereka bukan pemimpin aktivis.

Tapi kalau pemimpin cam Mat Sabu, Dr Hatta, penganjur GMI kena tahan. Mampos la perserta terkulat2 kat situ tak tau buat apa. Dah macam anak ayam hilang ibu. Sekor ke Sanway Lagoon, sekor ke KLCC, sekor kat Low Yatt.

Penyelesaian : Pemimpin aktivis utama kena berikhtiar dari ditangkap menjelang perhimpunan. Pepandai la lu nyorok kat memana. Janji sharp on time, lu ada kat lokasi memasing, handle puluh ribu peserta nih. Lepas settle semua, lu nak kena tangkap, lu punya pasal.

"Hidup Kepimpinan Ulama!"

Siapala yang bodoh cipta falsafah sesat nih? Kompom la Melayu.. bab ubahsuai memang terer.

Tiada ulasan:

Template by : realaduka .blogspot.com