Assalamualaikum Dan Selamat Datang... Blog ini terbuka untuk kritikan dalam usha untuk menambah baik..

Selasa, 12 Januari 2010

Polifiksyen : Strategi

Jan 11th, 2010 | By Admin | Category: Mat Saman Kati, Rencana

Pagi-pagi lagi aku dah bertolak. Nak sampai Sungai Buloh pukul 9. Singgah kat R&R Ulu Bernam untuk minum pagi. Tiba-tiba handphone berbunyi..

“Bang Mat..tak jadi kat Sungai Buloh. Kena buat kat Damansara juga.” kata Eekmal. Lagi senang.

Sampai kat Merchant Square ngam-ngam pukul 8.50 pagi. Aku terus naik tingkat satu. Eekmal dah ada kat sana dan bawa aku masuk jumpa Anwar. Kat luar bilik ada tertulis. “No protocol, No alcohol, No cholesterol.” Aku bagi salam. Saifudin Nasution pun ada sama.

“Apa habaq MSK?” Anwar sapa aku.

“Habaq baik, brader.” Anwar cakap Penang…aku pun kena cakap Penang.

Eekmal bawa sebotol mineral water. Peeerrgh!! aku mai jauh-jauh…depa bagi mineral water saja!! Kopi O tak dak ka?

“Gula mahai…jimat kos…kurangkan kolesterol.” sampuk Saifudin.

“Yang tu pun hang nak merungut ka? Aku pi ceramah dalam estet..cakap dua tiga jam…hangpa bagi ayaq sejuk saja!!” kata Anwar.

Aku tak boleh nak kata apa.

“Let’s go straight to the point. Tolong brief sikit pasai Perak.” kata Anwar.

“Nak cerita pasai apa?” aku tanya.

“Peluang PKR di Perak. I tengok you dah buat analysis tentang kedudukan Pakatan Rakyat di Perak.” kata Saifudin.

“Ishhh…pasai apa aku pulak yang kena bagi tau. Mus dengan Hj. Mail kan ada?” aku jawab.

“I want to hear a frank analysis. Kalau Mus atau Hj. Mail yang cerita…ada bias sikit. Tak kan depa nak cerita yang tak elok kot?” kata Anwar.

“OK..saya perlukan screen…nak shoot kat mana dalam bilik ni?” aku tanya Saifudin.

“OK…sat lagi depa habih mesyuarat..kita boleh pakai meeting room kat sebelah sana.” kata Saifudin.

Siapa yang tengah bermesyuarat aku tak tau. Sementara depa habih mesyuarat…kami bersembang dulu.

“Pasai apa Dato Salehudin resign?” aku cuba korek.

“Pasai apa you tanya?” tanya Anwar. Bila dia cakap macam tu.. aku rasa macam dia tak mau bercakap pasal Dato Saleh. ”

“Macam ni.” kata Anwar. “Dia nak pi Alaska. Jadi konsultan untuk Exxon.”

“Rugi la…pasai apa PKR tak suruh dia cari minyak kat Selangor ka…kat Penang ka? Kalau dapat minyak kat sini kan lagi baguih. Kurang-kurang dapat juga tanggung cabang-cabang yang tengah mati.” aku kata.

“Tak boleh Mat. Kat Selangor..pi Kuala Selangor…korek-korek dapat kepah. Pi kat Morib, korek-korek dapat siput. Nak korek kat darat..Khalid tak bagi..dia nak buat ladang kelapa sawit.” kata Anwar. Tak tau la..dia cakap betui atau melawak.

“Habih…sapa nak ganti?” aku tanya.

“Ni…kat sebelah ni.” kata Anwar. Sambil menunjukkan ibu jari kat Saifudin.

“Habih..sapa nak ganti Saifudin jadi Pengarah Pilihanraya?” aku tanya.

“Yang tu kita nak tengok dulu. Sapa nak jadi Pengarah Pusat..tak penting. Yang penting..Pilihanraya Perak.

“Pasai apa? Dah nak pilihanraya sangat ka?” aku tanya Anwar.

“Come on la…pilihanraya bukan boleh nak dirancang macam nak buat rumah. BN will decide when the situation favors them. La ni depa tengah nak buat huru hara…nak tarik sokongan Melayu. But I tell you frankly, Depa nak cuba buat state election in Perak and Selangor simultaneously.” kata Anwar.

Whoa!!! How come?

“Perak tak selamat untuk Umno. I boleh jamin, tu pasai depa nak buat kacau kat Selangor..supaya depa boleh buat pilihanraya serentak dengan Perak. Supaya kita tak boleh tertumpu kat Perak saja. Depa nak pelemahkan jentera kita.” jelas Anwar lagi. “So…I nak you fokus kat Perak saja. Jangan gatai nak jadi Pengarah Pilihanraya Pusat pulak.”

“Tapi…kat Perak teruk sikit. Kalau tengok pada persiapan…susah la.” aku bagi tau.

“I know. Kalau tanya kat Mus dengan Hj. Mail…depa kata baguih saja. Itu pasai I need an independent analysis.” kata Anwar. “Sebenaqnya..I pun tau kita tak berapa kuat kat sana. Tu pasai la ni..depa kacau Selangor…kita kena kacau Perak.

“Habih…kita nak buat apa?” aku tanya.

“Macam ni…kita akan gempur Perak mulai hujung minggu depan. I dah bagi tau kat Mus…suruh dia buat program. Dalam masa yang sama, I nak you coordinate dengan Hj. Mail dan Saifudin…work out on strategy.” tambah Anwar lagi.

“Sorry Bos…tentang strategy..yang tu kerja Tan Kuda. I tak mau campur. Ni buat kerja statistik ni pun dah tengah mati.” aku cari alasan. “Kalau jadi PPP, dah tu nak buat kerja ni…aku nak makan apa? Dok buat kerja parti…kena keluar duit…tapi duit masuk tak dak, mana boleh tahan?”

“Baru kerja sikit dah merungut pasai duit…orang lain buat kerja tak ada gaji…tak bising pun!!” kata Anwar.

“Memang la depa tak bising. Tapi hantar surat letak jawatan!! Macam Dato Saleh. Kerja semua suruh dia buat… dia minta budget, tak bagi. Mana boleh tahan?” aku kata.

“No.no.no…that’s not the reason he left. Come..I want to know Perak’s profile.” kata Anwar.

Bilik mesyuarat dah kosong. Yang ada kat dalam tu hanya kami bertiga. Anwar, Saifudin dan aku. Eekmal pun tak boleh masuk. Takut bocor rahsia.

pkr1a

“Slide diatas adalah keputusan pilihanraya 2008 yang melibatkan calon PKR.” aku memulakan taklimat kepada Anwar dan Saifudin. Tapi…saya bukan nak ceritakan tentang PKR saja…kalau boleh nak masukkan prestasi Pakatan Rakyat Perak juga.

Anwar mengangguk.

“Dalam pilihanraya 2008, seramai 871050 (73.2%) pengundi keluar mengundi. Dari jumlah itu…443,113 (50.9%) mengundi Pakatan Rakyat dan seramai 400,487 (46.0%) mengundi UBN. Seramai 20,082 (2.3%) orang tak tau mengundi ataupun memprotes mengakibatkan undi rosak, manakala sebanyak 7368 (0.8%) undi tidak dikembalikan. Lebih 95% undi yang tidak dikembalikan adalah undi pos. Mungkin diangkut ketempat lain…macam Lembah Pantai.”

Saifudin tersengih.

“Apabila tiga ekor katak melompat keseberang sana, Pakatan Rakyat Perak tumbang. Berapa ramai pengundi yang mengundi ADUN Jelapang mengikutnya? Tak sampai seratus. Yang mengikut Jamaludin…saya kesian kat dia…katakanlah seribu orang. Yang mengikut Osman Jailu? Katakanlah seribu orang. Jumlah yang meninggalkan Pakatan Rakyat apabila tiga ekor katak-katak ini melompat ialah 2,100 ekor.

Jadi…pada March 2009, sokongan kepada Pakatan Rakyat masih lagi pada kadar 50.6%, UBN 46% dan yang tak tau hujung pangkal…0.2%.

Secara moralnya, Pakatan Rakyat mendapat sokongan daripada rakyat..manakala UBN menjadi kerajaan yang tak bermoral..

Sebaik saja UBN merampas kuasa secara tidak bermoral, UREKA telah mengadakan satu survey dan keputusanya adalah seperti slide berikutnya.

survey2

Bukan setakat orang yang menyokong Pakatan Rakyat saja yang merasakan bahawa UBN merampas kuasa secara tidak bermoral..malah orang yang mengundi UBN pun tak suka!! Tapi oleh kerana muka depa tebai macam kulit biawak…depa tak tau malu. Depa buat sadin saja.!! So…sapa kata orang Melayu sokong BN? Depa pun meluat.”

“How accurate is your survey?” tanya Anwar.

“Ok..la..mungkin kami ada bias sikit. Tanya kat ramai orang yang pi ceramah. Tapi Merdeka Center pun buat kajian yang serupa!! dan lebih 74% mintak DUN dibubarkan. Saya ada bukti…tak percaya pi tengok kat Merdeka Center.

mc3

“Ooooo!! patutla depa tak mau bubar DUN….depa tau nak kalah!!” kata Saifudin.

Apa la Saifudin cakap lagu tu. Memang patut Anwar transfer dia ke jawatan SUA.

“OK…” kata Anwar. “Kalau macam tu…we have no problem in Perak.”

“Wait!!! Brader!!…ini kajian tahun lepas. Sekarang sudah jauh berbeza.” aku bagi tau.

“Pasai apa?” tanya Anwar lagi.

“Pasai PKR tak buat kerja.” aku bagi tau.

“Sapa kata tak buat kerja?!!!” Anwar tiba-tiba menengking aku. “Aku dok ceramah round satu Perak…hangpa dok buat apa?”

Fuh!!..

“Din!!” aku panggil Saifudin. “Tolong reducekan sikit aircond tu. Aku tak boleh tahan sejuk sangat…..asyik nak terkencing.”

“Pada March 2008, 50.9% Rakyat Perak menyokong Pakatan Rakyat manakala 46% menyokong Barisan Nasional. 2% tak tau mengundi mengakibatkan undi rosak dan 1% yang terdiri dari undi pos…hilang tak dikembalikan. Tak ada undi atas pagar sebab semua orang telah membuat keputusan pada hari tersebut.” aku menyambung taklimat kepada Anwar dan Saifudin selepas selesai tugasan dibilik air.

“Sebelas bulan Pakatan memerintah…ramai yang tak puashati. Terutama apabila melihat Pakatan bertelagah sesama sendiri. Ada yang berebut balak, ada yang berebut jawatan. Dan ramai yang fed-up dengan Pakatan.

Tetapi apabila UBN merampas kuasa, ramai yang tak setuju. 79% tak setuju dan mendesak supaya pilihanraya dUN diadakan semula. Tapi UBN tak pakai akai…depa pakai lutut. Depa pakai polis dan depa pakai SUK. Depa heret Speaker dan depa lantik Menteri Besar haram. Tetapi perbuatan ini dihalalkan olen Mufti Perak.”

Anwar senyum. Saifudin senyum. Aku lega.

“Tetapi selepas rampasan kuasa itu, kita buat apa? Dari mula sampai la ni…kita cuma ceramah…ceramah…ceramah. Jentera pilihanraya sepatutnya terus bekerja…tapi pasai tak ada pilihanraya…depa pun jadi leka. Kita balik ke asal…buat ceramah…kutip duit derma.

Selepas sepuluh bulan, oleh kerana kita lebih banyak berceramah dari buat kerja, keyakinan pengundi semakin merosot. Sebaliknya, UBN menggunakan segala peruntukan yang ada…baik dari hutan balak atau peruntukan pusat…melakukan kerja-kerja menawan hati rakyat.

Dan apabila dibuat kajian tentang keyakinan pengundi terhadap Pakatan Rakyat…ianya merosot kepada 42%. manakala UBN berjaya meningkatkan pengaruh mereka kepada 39%. Depa masih kalah…tapi jangan pandang sambil lewa.

Sementara itu, jumlah mereka yang fed-up dengan kedua-dua Pakatan Rakyat dan UBN terus melebar sehingga 20%. Dua-dua depa tak percaya. Mampuih pi la kat hangpa.

Dan kalau diterjemahkan peratus-peratus diatas kepada jumlah undi yang akan diperolehi oleh PR dan BN…ianya seperti ini…”

pkr2a

“Yang kuning kat atas tu toksah tengok dulu. Yang tu kawasan Wakil Pos. Kawasan Zambry, Tajol Rosli dan Mah Hong Soon. Kita deal kemudian.

Bota, Batu Kurau dan Pengkalan Hulu…dalam bahaya.tapi jangan menyerah kalah. Bota pernah menang tahun 1999…tak kan tak boleh menang lagi?

Dan empat belas lagi kawasan masih dimenangi oleh PKR kalau berdasarkan sokongan rakyat.”

“Macam tu kira OK la…tak kan nak menang semua kot? tanya Anwar kat aku.

“Masih tak OK. Sebab aku belum kira Pengundi Atas Pagar. Dan disinilah penentu siapa yang akan menang. Siapa yang berjaya menawan pengundi atas pagar…dia menang.

Dan yang ni la aku dok selalu keriau.Jentera pilihanraya kena buat kerja dari sekarang. Kalau nak tunggu dah umum pilihanraya baru nak buat kerja…mampuih.!!

Kalau kita gagal menawan pengundi atas pagar…ini yang akan kita perolehi.” aku tunjukkan satu lagi slide.

pkr3a

“Kalau kita hanya berjaya menawan 40% PAP, kita akan kehilangan tiga lagi kerusi. Kalau kita dapat hanya 30% PAP, kita tewas 11 kerusi dan kalau kita hanya mendapat 20% PAP, kita cuma menang tiga kerusi.

Masa tu…tak payah dok angan-angan nak jadi Menteri Besaq.. tak payah dok angan-angan nak jadi EXCO…sebab semuanya akan jadi pembangkang.”

Aku marah. Saifudin garu kepala. Tapi Anwar dok senyum meleret. Pasai apa …aku tak tau.

“Hang nak marah pasai apa..Mat?” Anwar tanya aku.

“Nak menang ka.. nak kalah?” aku tanya.

“Hang tengok kelemahan kita saja…kelemahan belah sana hang tengok tak?” Anwar tanya aku lagi.

“Aku nak menang atas kekuatan kita…bukan bergantung kepada kelemahan belah sana.” aku kata. “Lagi pun…aku bukan duduk sebelah sana.”

“Betui..jentera kena kerja. Tapi, 24 hours is a long time in politics, Mat. Kita sedang buat kerja…bukan dok goyang kaki saja. Sementara kita buat kerja…kita juga minta kawan-kawan kita kat sebelah sana…tolong sama pelemahkan Umno dari dalam.” kata Anwar.

Huh!! Yang ni aku tak buat kajian.

“Cukup la Nasarudin Bota yang penaya kita. Aku tak percaya langsung dah kat sapa-sapa dari sebelah sana.” aku bagi tau Anwar.

Tiba-tiba…Eekmal masuk bawa sehelai kertas dan diberikan kepada Anwar. Tambah meleret senyum dia. dan dia pas kat aku.

“Dalam dok kata…” kata Anwar.

Aku tengok…laporan Malaysian Mirror tentang kemasukan parti SNAP di Sarawak kedalam Pakatan Rakyat. Hangpa nak baca…pi kat sini.

“You’ll see. Dalam seminggu dua ni…ada lagi satu parti akan menyertai Pakatan Rakyat. Menjelang akhir bulan ini, Pakatan Rakyat akan ada tujuh parti!!”

“Whoa!! Pasai apa aku tak tau?”

“Bukan boleh bagi tau kat hang…mulut capui.” kata Anwar.

“Kalau takat parti-parti dari Sabah Sarawak yang masuk, tapi undi Melayu kat Semenanjung jatuh…nak buat apa? Nanti jadi macam 16 September dulu…tak guna jugak.” aku kata. “La ni…berapa ramai orang Melayu yang pi sokong Najib pasai isu Allah? Kalau pilihanraya dibuat sekarang…teruk kita.”

“No.no.no..That’s part of the plan.” kata Anwar.

Aku lagi blurrr. “You mean…you’re part of the conspiracy?”

“No..no..no. Hang tau….isu nama Allah ni adalah konspirasi dari dalam Umno sendiri. Hang ada dengaq Muhyidin buat komen? Hang ada dengaq kata Khairy sokong depa yang berdemo?” tanya Anwar.

“Hang perati tengok…orang yang berdemo hari tu…sama tak dengan orang yang berdemo kat Ipoh masa depa seret Sivakumar dulu? Ni sapa dia?”

Lagi aku blurr. Aku bukan ada kabel dalam Umno.

“Rosmah nak tendang Muhyidin..dan hang ingat lagi ka sapa yang tendang Pak Lah?” Anwar tanya aku lagi.

Yang tu aku tau la. Najib.

“Hang pun tau…kekuatan Umno bukan kepada Melayu Semenanjung. Umno bergantung kepada kekuatan Sabah dan Sarawak. Kalau depa kalah di Sabah dan Sarawak…Umno lingkup. Dan bila isu nama Allah ini berlaku…sapa yang rugi secara politik?” bertalu-talu Anwar tanya aku.

“Pasai apa nak selesai sama ada Murthy islam atau tidak dibawa keMahkamah Syariah? Isteri dia bawa ke mahkamah civil, tapi kerajaan mati-mati nak bawa kemahkamah syariah. Tapi bila nak selesai perkara yang lebih besaq lagu ni depa bawa mahkamah Civil?

Pasai apa depa tak lantik peguam yang tau tentang Syariah untuk menjadi peguam kerajaan? Pasai apa depa ambik peguam yang tak tau pasai Syariah…pi wakili kerajaan dalam mahkamah?”

Aku tak perasan pun benda tu!!

“Pasai depa saja mau kalah. Supaya isu ini dapat dicetuskan. Supaya orang-orang Kristian di Sabah dan Sarawak marah kat BN.” kata Anwar.

“You mean…orang dalam Umno juga yang buat konspirasi ini?” aku tanya.

Shhhhhh!!!

Tiada ulasan:

Template by : realaduka .blogspot.com